Verschil tussen POP3 en IMAP

Er zijn twee standaard manieren om een e-mailaccount in te stellen: POP3 en IMAP. Tussen deze krijgt u de keuze u bij het instellen van een nieuw e-mailaccount in uw programma. Er zit een groot verschil tussen de manier waarop POP3 en IMAP met e-mail omgaan. 

Met POP3 (Post Office Protocol), wordt de ontvangen e-mail van de server verplaatst naar uw mailprogramma. Een POP3-account haalt de mail binnen en verwijdert deze in principe onmiddellijk van de server. Uw e-mail beheert u dan ook op uw lokale PC of apparaat waarmee u de e-mail leest.

Met IMAP (Internet Message Access Protocol) maakt uw e-mailprogramma verbinding met de mailserver en laat u zien wat er op de server staat. Er wordt verder niets gedownload, alle commando's worden aan de server gegeven.

Een fundamenteel verschil tussen POP en IMAP is dus dat u met IMAP rechtstreeks op de server werkt. In plaats van uw mail te downloaden, geven uw IMAP-folders rechtstreeks weer wat er in uw maildirectory op de server staat.
IMAP geeft dus de berichten weer maar laat de e-mails zelf op de server staan. Verplaatst u met een POP3 verbinding een e-mail naar een subfolder, dan doet u dit lokaal op uw PC. Gebruikt u echter een IMAP-verbinding, dan geeft uw e-mailprogramma dit commando aan de server en wordt het bericht op de server in een subfolder geplaatst.

Het grote voordeel van IMAP is dus dat u vanuit meerdere locaties hetzelfde e-mailaccount beheert. Stel dat als u met uw laptop ergens zit en er komt een SPAM-mailtje binnen, kunt u dit direct verwijderen. Alle andere apparaten welke met IMAP verbinden met dat e-mailaccount, zullen dat bericht nooit meer zien. van de andere kant, verzendt u vanuit uw PC thuis een e-mailtje naar een klant, ziet u dat ook op uw telefoon in de 'Verzonden berichten' map staan.

Als u met meerdere personen in dezelfde mailbox werkt is het aan te bevelen om IMAP te gebruiken. Wordt een e-mailaccount slechts door één persoon vanuit één locatie gebruikt, wordt er vaak voor het POP3 protocol gekozen. Het is belangrijk dat u met een IMAP mail client uw beschikbare schijfruimte van het hostingpakket goed in de gaten houdt en op tijd uw mailbox opruimt. Dit omdat de e-mail dus op de server opgeslagen wordt.

Overigens kunt u in zo'n beetje ieder e-mailprogramma bij een POP3-account ook aangeven dat u een kopie op de server achter wilt laten. In plaats van een ontvangen e-mail te verplaatsen naar de PC en het bericht dus direct te verwijderen van de server, laat het programma een kopietje van het bericht op de server achter. Dit kunt u vervolgens bijvoorbeeld met een ander POP3 account óók downloaden, of middels een IMAP-client naar een submap verplaatsen op de server zelf. Dit is makkelijk als u bijvoorbeeld uw e-mail op kantoor wilt lezen en bewaren (ook als u daar even geen internet heeft), maar ook thuis.